Het schoonste water van Nederland

31 augustus 2017 Nederland is een waterland, van grote rivieren en meren tot de kleinste stroompjes en vennetjes. Maar waar is het water het schoonst? En hoe meet je dat? Het tv-programma ‘De Kennis van Nu: Schoon water’ zoekt dit uit tijdens de aflevering op 14 september 2017.
©Wim Kluvers

Zo verzamelen de programmamakers watermonsters door heel Nederland en vertelt een aquatisch ecoloog over één van de grootste bedreigingen voor het oppervlaktewater: fosfaten uit de intensieve landbouw. Zwemt olympisch kampioen Ferry Weertman op zijn favoriete plekje en vertelt hij hoe hij daar de waterkwaliteit ervaart. En helpt Naturalis met het analyseren van het DNA in de watermonsters, die de programmamakers verzameld hebben.

Voor het maken van deze aflevering van ‘De Kennis van Nu’ hebben de programmamakers veel gebruik gemaakt van de KRW-gegevens op het Waterkwaliteitsportaal en een aantal keren het Informatiehuis Water gevraagd om uitleg te geven  over de resultaten van waterkwaliteitsmetingen. Onze procesleider Datastromen, Paul Latour, heeft hierdoor een zeer bescheiden, maar nuttige bijdrage geleverd aan de totstandkoming van dit  tv-programma. Een mooi voorbeeld van Data laten stromen!

Geïnteresseerd in de aflevering ‘De Kennis van Nu: Schoon Water’?  Kijk dan op 14 september 2017 om 19.20 uur op NPO 2.

 

Alle artikelen op deze site over

Oppervlakte water WKP